ENERJİ
Enerji iş yapabilmek için ihtiyacımız olan yetenektir. Resim-1 deki filin yere düşmesini sağlayan şey onun yükseklik
potansiyel enerjisidir.Tıpkı bunun gibi Resim-2 de dönen topun da enerjisi var.Ama ona bir ilk enerji aktarılmış o da bunu sürdürüyor .
Resim-1 Resim-2
Şimdi aşağıdaki iki resmi sırayla dikkatle incelerseniz.Kinetik ve potansiyel enerji ve buna bağlı olarak mekanik (Toplam) enerjiyi anlamış olursunuz.
Resim-3
Bakınız sarkaç en yüksekteyken (High) PE (Potansyel Enerji) en fazla KE (Kinetik Enerji) en az en aşağıda iken KE en fazla PE en az.Çünkü üstte iken yükseklik potansiyel enerjisi var ve aşağı indikçe bu enerji KE ye dönüşüyor.Şimdide aşağıdaki resme bakın.
Resim-4
KE ve PE durumları aynı şekilde nasıl değiştiğini görüyorsunuz .Burada dikkat edilecek husus ME (Mekanik Enerji) nin hiç değişmemesi.Çünkü Mekanik ikisinin toplamıdır.
İş:
Arkadaşlar, iş yaptığımızda enerjimiz azalır değil mi? bu fizikte de böyledir.fizikte işi bulmak için kuvvetle kuvvetin sebep olduğu yer değiştirmeyi çarpmamız yeterli.
Bu şekildeki cisme uygulanan kuvvet cismi sürükleyebilirse sürtünme kuvvetine karşı iş yapmış olur.ama cisim yatayda hareket edeceğinden Kuvvtin de yatay bileşenini almalıyız.Yani İş=.W=Fx.X=.F.Cosα . .X Peki kuvvetin dikey bileşeni ne yapar.Oda cismin hareket doğrultusunda olmadığı için işe dahil edilmez.bir örnek verelim.Yatayla 60 derecelik açı yapacak şekilde bir cisme 12 Newton kuvvet uygulanıp cisim 2 metre sürüklenirse ne kadar iş yapmış oluruz? (Cos60=0,5)
Çözüm:W=.F.Cosα . .X=12x0,5x2=12 Joule
Örnek: Şekildeki araçların potansiyel enerji farklarını bulalım.
Çözüm:Potansiyel enerjiyi düşünürken sanki cisimler bir yüksekliğe çıkarılarak iş yapılmış gibi düşünülmelidir.Tabi ki buradaki iş ağırlığa karşı yapılmış yani kuvvet ağırlık olarak alınacak.1.Araç 2m. çıkarılmış ve ağırlığı m.g.
İş=PE=1100x10x2=22 000 İkinci araç İş=PE=550x10x4= 22 000 Fark sıfır olur.
Güç Birim zamanda yapılan iştir.
Konu İle İlgili Video İçin Tıklayınız
|